BAKONYI ISTVÁN

BAKONYI ISTVÁN...TANÁR ÚR, a BARÁTOM!

Ő írt rólam egy könyvet, ami nekem hatalmas megtiszteltetés volt! Most én írhatok róla néhány sort, amiért remélem nem haragszik meg! Tőle idéznék -megint-, "..a véletlen, Isten inkognítóban.." írta. Nos, én hiszem hogy nem véletlen a találkozásunk, nem véletlen hogy betoppant az életembe egy rádió interjú kapcsán, amit akkor készítettem vele, amikor megkapta a József Attila díjat! Csak Isten ajándékozhatja meg az olyan embereket mint én voltam, olyan  fantasztikus ember barátságával mint Ő! Nem csak közös könyvünk, hanem közös rádió műsorunk is van azóta, ahol minden alkalommal lenyűgöz a felkészültségével, azzal ahogy az irodalomról beszél, és azzal, ahogy akkor is tanít  -szelíden, és humorosan- amikor éppen nem is veszi észre! Véletlen lenne a találkozásunk, az együtt gondolkodásunk, a közös hitbeli meggyőződésünk, és a hovatartozásunk? Nem gondolnám! Tudjuk a Szentírásból, hogy Isten küld az életünkbe angyalokat, akik vigyáznak ránk, vezetnek vagy éppen nevelnek bennünket. Még nem láttam a szárnyait..... de láttam könnyezni mikor verset olvasott, jókat nevethettem a humorán, és még nem mertem elolvasni a beteg gyermekéről írt könyvét!

Sok ismerősöm van, de nem könnyen barátkozom, és nincs is sok barátom! De Hálás vagyok Istennek hogy rád barátomként nézhetek fel!   Köszönöm István! 

Boka


Irodalomtörténész. 2015 februárja óta nyugdíjas, a székesfehérvári Gorsium Művészeti Szakközépiskola félállású magyartanára.

1952. július 30-án született Székesfehérváron. Iskoláit Bodajkon és Székesfehérváron végezte, a Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett 1970-ben. A Pécsi Tanárképző Főiskolán 1976-ban szerzett magyar–angol szakos általános iskolai diplomát, majd az ELTE-n 1980-ban elvégezte a kiegészítő magyar szakot. Bölcsészdoktori disszertációját 1984-ben védte meg Németh László szépprózai munkásságáról.

Munkahelyei: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Jáky József Műszaki Szakközépiskola, Kodály Zoltán 12 Évfolyamos Ének-zenei Művészeti Iskola, Kodolányi János Főiskola. (Valamennyi Székesfehérváron.) A Kodolányi János Főiskola kommunikáció tanszékének főiskolai tanáraként ment nyugdíjba. Első házasságából négy gyermeke van: Eszter, Péter, Gergely, Dávid. Második felesége Tóth Ilona.

Eddig – 1976 óta – 460 publikációja jelent meg különböző folyóiratokban. (A Kortárs 1978. augusztusi számáig B. Kovács István néven.) 1995 és 2010 között elnöke, azóta elnökségi tagja a Vörösmarty Társaságnak. Szerkesztette az Árgus című folyóiratot. Részesült Móricz Zsigmond-ösztöndíjban, többször is Szekfű–Lánczos ösztöndíjban. Penna Regia- és Vörösmarty-díjas, 2015: József Attila-díjjal tüntetik ki. 2015-től Bodajk város díszpolgára. Dolgozik a Fehérvár TV-nek és a Vörösmarty Rádiónak. Elhangzottak műsorai a Kossuth Rádióban is.